ONTDEK MEER MET YOGA
VOLG LES IN DEN HAAG OF NOOTDORP

Yoga is meer dan een manier van bewegen.
Yoga houdt voor mij bewustwording in en het gevoel van thuiskomen bij jezelf.

Het waardevolle van yoga

Door op een aandachtige, rustige en toch intensieve manier je lichaam te bewegen krijg je steeds meer gevoel in je lichaam als geheel. Je gaat ontdekken dat je lichaam een klankbord is, je eigen gids, dat er van alles te voelen valt in je lichaam. Yoga gaat niet zozeer om lenig worden, maar meer om souplesse te ontwikkelen, in je lichaam en mentaal!

In de lessen staat het plezier in bewegen centraal en niet de prestatie. In elke oefening is ruimte voor individuele verschillen.

De yogales bestaat uit bewegingen/houdingen (asana), gecombineerd met ademoefeningen (pranayama) en voor beide is een vorm van aandacht en concentratie nodig.

In de yoga laten we de adem de beweging ondersteunen. Door de adem en de beweging samen te laten gaan ontwikkel je op een zachte manier ruimte in je lichaam. Daarnaast wordt je lichaamsbewustzijn hierdoor vergroot; je gaat ruimer en vrijer ademen en het brengt je gedachten tot rust. Dieper ontspannen gaat daarna vaak vanzelf.

Wat zoek je?

Even tijd voor jezelf als rustpunt in je drukke leven?
Een betere nachtrust ervaren?
Je lekkerder voelen in je lichaam, meer op je gemak in jezelf?
Ontspannen ademen en je vitaliteit vergroten?
Kracht en balans van binnenuit ervaren?
Leren in het hier en nu te zijn?

Yoga helpt hierbij en het is nog aangenaam ook! Door aandacht te geven aan jezelf, ondersteun je jezelf om je verder te ontwikkelen.

Positieve effecten van yoga

Yoga betekent tijd, aandacht en rust voor jezelf en terugkomen in het hier en nu!
Een moment van stilte tussen alle wervelingen van het dagelijkse leven.

Yoga vraagt aandacht, liefde en geduld voor jezelf. Er ontstaan op den duur gunstige fysieke ontwikkelingen, zoals meer stabiliteit, soepelheid en ontspanning in je spieren en gewrichten. Maar ook mentaal zijn er vaak positieve effecten, zoals meer zelfvertrouwen, veerkracht, innerlijke rust en vermogen tot acceptatie.

Rust, stilte, inzicht, innerlijke kracht en levensenergie

In het dagelijkse leven krijgt ons lichaam, maar met name ook ons denken veel prikkels te verwerken. Soms merken we niet eens meer dat het te veel was, dat we gestrest zijn. Yoga helpt om weer bewust te worden van de signalen van het lichaam, het juiste midden te vinden, en mentale en fysieke spanningen los te laten. Door de samenwerking van lichaam, adem en je mentale systeem ervaar je jezelf weer als één geheel.

Door je aandacht te richten op je lichaam en de adem verleg je gaandeweg je aandacht van de impulsen van de buitenwereld naar wat er binnen in jou leeft. Yoga brengt je zo dieper bij je kern, van waaruit je meer rust, stilte, inzicht, innerlijke kracht en levensenergie zal kunnen ervaren.

Het woord yoga kan uitgelegd worden als verbinden, samenbrengen, tot evenwicht brengen. Je leert de verschillen in jezelf met elkaar verbinden (het mannelijke en vrouwelijke, het meegaande en het onverzettelijke, het actieve en passieve, het lichte vrolijke en het serieuze enzovoorts). Zo ga je jezelf steeds meer als een geheel ervaren. Verder verbind je je door yoga meer met jezelf, je lichaam, je emoties, je mentale systeem en je bewustzijn.

Je ontwikkelt meer soepelheid van lichaam en geest en dat draagt bij aan een groter zelfvertrouwen, meer veerkracht en zelfbewustzijn. Je leert beter luisteren naar jezelf en je lichaam, je grenzen en mogelijkheden.

Yoga is voor iedereen geschikt

Een yogales bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen, waarbij aandacht wordt gegeven aan de bevordering van de bewegelijkheid van de gewrichten en de wervelkolom. De oefeningen worden doorgaans eerst dynamisch in beweging voorbereid en daarna statisch uitgevoerd.

De adem speelt een belangrijke rol als verbindende factor tussen lichaam en geest. Elke houding wordt opgebouwd met behulp van de dragende kracht van de adem.

In de houding is het zoeken naar het juiste evenwicht tussen kracht en ontspanning. Concentratie op de adem maakt de houding compleet en leidt tot meer verstilling.

Tussen de oefeningen zijn er momenten om te ontspannen en te voelen. De les wordt afgesloten met een eindontspanning waarin hetgeen je bewust en onbewust hebt ervaren wordt geïntegreerd. Dit maakt het totaal van de yogales tot een complete ervaring, voor jezelf van binnen.

De oefeningen variëren van licht tot zwaar, van subtiel tot uitdagend, en kunnen steeds aan de eigen mogelijkheden worden aangepast, want iedere persoon beweegt op zijn eigen unieke manier! Met aandacht, liefde en geduld vind je je eigen weg.

De lessen zijn zo samengesteld dat elke les compleet is, qua beweging en verstilling, kracht en ontspanning, met zowel staande als zittende en liggende houdingen, aangevuld met ademoefeningen als losse techniek of als onderdeel van een beweging. Elke les wordt afgesloten met een eindontspanning.

De yogalessen zijn geschikt voor iedereen, je hoeft niet lenig te zijn! Het gaat bij yoga om de ervaring en niet om het resultaat. Ieder lichaam beweegt anders en is uniek zoals het is!

Nieuwsgierig geworden? Meld je aan voor een proefles bij babette@bremeryoga.nl of vul het contactformulier in en beleef het zelf!

Yoga en bewustwording

Yoga is van oudsher meer dan alleen bewegen en ademen om jezelf gezond en vitaal te houden. De yogafilosofie volgt het achtvoudige pad dat ongeveer tweeduizend jaar geleden door de Indiase wijsgeer Pata-jali is opgeschreven. Yoga is een klassiek pad om te bewandelen met respect voor jezelf en alle levende wezens. De houdingen, ademoefeningen, concentratie en meditatie zijn instrumenten om je innerlijke kracht en bewustwording te vergroten. Dit vraagt toewijding, oefening, liefde en geduld.

Yoga wordt ook wel omschreven als een persoonlijke weg naar bewustwording. Door je aandacht naar binnen te richten kom je steeds meer in contact met wie je ten diepste bent. Yoga nodigt je uit op zoek te gaan naar je ware zelf, niet naar een steeds betere versie van jezelf. Je wordt gevraagd los te laten om te leven volgens een idee van hoe of wie je zou moeten zijn. Zolang je leeft naar de verwachtingen van jezelf en anderen kan je niet zijn wie je in wezen bent.

Ik heb ook de dagen na de yogales van Babette er nog profijt van; het werkt echt door!